Det hjelper ikke at en bedriften har den perfekte nettside dersom ingen finner den. Hvordan skal din bedrift komme høyest opp på resultatsiden når noen søker etter dine produkter eller tjenester? Google er den mest kjente søkemotor tjenesten som rangerer siden din etter omlag 200 kriterier. I dette innlegget skal jeg beskrive hva som innebærer søkemotoroptimalisering, samt gå igjennom ulike verktøy man kan benytte seg. Avslutningsvis skal jeg nevne fem enkle trinn du kan gjøre for å optimalisere nettstedet ditt.

Hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering (Search Engine Optimization – SEO) dreier seg om å benytte ulike metoder og teknikker for at en nettside oppnår bedre synlighet ved høy rangering på søkemotorenes resultat sider. For å oppnå dette er det viktig å vite hva målgruppen din leter etter. Dette er fordi det kommer opp flere hundre tusen forskjellige resultater og det er 75% av Google søk som ikke går videre etter den første siden. Derfor er det en ulempe for bedrifter å havne på sidene lenger bak som de aller fleste ikke velger å titte på. Målet er derfor å komme på førsteplass på den aller første siden for veldig mange bedrifter.

For å oppnå et godt resultat på rangeringen på man overbevise søkemotorene om at akkurat din nettside er den mest relevante for brukerne som søker etter informasjon om produkter eller tjenester som du er tilbyder av. SEO dreier seg om å legge til relevante ord som gjør at søkemotoren finner deg som resulterer til økt trafikk på nettsiden.

Matt Cutts har utarbeidet en enkel og oversiktelig video av hvordan søk fungerer. Her forteller han hvordan Google velger ut hvilke resultater som skal komme opp når en søker på noe. Google ser blant annet på hvor i teksten søkeordet dukker opp, er det i overskriften, ingressen eller i URL? Hvor mange utgående og inngående lenker er det til den bestemte siden, samt hvor høy kvalitet disse sidene har. Ta gjerne en titt dersom du vil lære mer om akkurat dette.

Autoritet og troverdighet

Innholdet som finnes på din nettside, hvilken autoritet og troverdighet du har er noe av det mest sentrale som blir vurdert når det kommer til søkemotoroptimalisering. I enkelte bransjer krever det mye tid og arbeid for å komme høyt opp i søkeresultat, grunnet høy konkurranse.

Videre bør man benytte seg av <H1> til <H6> tags for å rangere bedre i blant annet Google sine søkeresultater, men likevel forteller Cutts i en annen Youtube video at man likevel ikke bør ha for mange ettersom at Google ikke lenger vil vektlegge dem like bra som hvis du kun hadde hatt en. Slik ser min <H1> ut i dette blogginnlegget.

Ved hjelp av Google AdWords har bedrifter mulighet til å få enkelte annonser høyt opp på søkeresultatsiden til Google. Annonsene som bruker Google Adwords er merket med en gul boks med ordet annonse i. Selvom disse betalte annonseplassene kommer øverst er det likevel en stor konkurransefordel å komme høyt opp på de organiske søkene som starter under de ulike betalte annonse plassene.

Google Search Console er et verktøy som hjelper deg å overvåke nettstedet ditt. Verktøyet gir deg god og detaljert oversikt over tilstanden til nettstedet ditt. Her får du mulighet rette opp feil som Google finner, slik at du kan optimalisere hvordan nettsiden din fremstilles i Google sitt søkeresultat. Dette er feil som har oppstått i HTML kodene dine med en direkte beskrivelse for hvordan du kan løse problemet samt hvor mobilvennlig siden din er i forhold til hva Google ønsker. Med Google Search Console kan man i tillegg se hvem som linker til nettstedet ditt (link-raport) den viser domene navn, anchor text og den siden som har blitt linket til flest ganger. Både interne og eksterne lenker kan hjelpe bedriften å få en høyere page rank.

Hva kan du gjøre?

Ranknr1 har nevnt noen enkle grep som man kan benytte seg av for å forbedre nettsiden din.

 • Leser- og brukervennlighet
  Ha leservennlige og nyttige tekster som er enkle for både Google og mennesker å forstå. Her må vi tenkte på brukeren. Det er viktig å fokusere på søkeord, men samtidig er det viktig å gi informasjon som brukeren/leseren finner nyttig
 • Mobilvennlig
  I dag er det viktige enn noen gang å ha mobiltilpasset hjemmeside. Responsive design er også et krav Google har som påvirker kvaliteten og rangeringen av nettstedet ditt. Et responsive design dreier seg om at omdisponerer automatisk innholdet på nettstedet ditt til hvilken enhet som blir benyttet.
 • Meta Tilte
  Det er viktig å ha en informativ tittel dersom man skal bli god på SEO. Det gjelder å fange oppmerksomhet til leserne raskt og effektivt. I tillegg til at det skal fange oppmerksomhet er det verdt å tenke på at tittelen bør inneholde noe som har med det spesifikke temaet å gjøre, slik at resultatet blir mer relevant.
 • Linker
  Det er bra med både interne og eksterne linker. Interne linker dreier seg om linkene du har i tekstene dine på hjemmesiden, mens de eksterne lenkene dreier seg om andre nettsider som har linket til deg, mest sannsynlig fordi de finner innholdet ditt interessant. Grunnen til at linker er bra er fordi Google oppfatter siden din som bra og dermed rangerer deg høyere.
 • Sosiale medier
  Avslutningsvis nevner de at ved å benytte seg godt av sosiale medier vil være til fordel for både bedriften og nettsiden.

Kilder:

7 thoughts on “Søkemotoroptimalisering – BLI FUNNET AV DEN SOM LETER”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *