I dette innlegg skal jeg fordype meg innenfor fem ulike trender innenfor digital markedsføring, med hovedvekt på de nyeste trendene og hva vi kan forvente å se mer av i av 2016. Denne bloggoppgaven fikk vi av en av mine forelesere Anastasia Mariussen. Trendene innenfor digital markedsføring som jeg tror vi kan forvente å se mer av er økt bruk av mobiltelefoner, personalisert reklame, tjenester og applikasjoner, Snapchat, video og programmatisk annonsekjøp.

Økt andel av websøk og kjøp skjer via mobil

Bedrifter må ta den økende bruken av mobiltelefoner på alvor. Det er 6 av 10 norske små og mellom store bedrifter som ikke har mobilvennlige nettsider, selvom en rapport fra Klarna viser at 42% av transaksjoner utført av nordiske forbrukere under 26 år skjer via mobiltelefon. Videre er det blitt opparbeidet flere hypoteser om hvem som velger å benytte mobiltelefonen til websøk og hva slags informasjons de søker etter. Det man fant ut er at veldig mange av de som bruker mobiltelefonene når de skal søke etter informasjon vil ha enkel og rask informasjon, altså telefonnummer, adresser, åpningstider og lignende. Videre har man funnet at de fleste som gjør søk via mobiltelefonen befinner seg ofte på bussen, i bilen eller kanskje hjemme mens man har flere ting man holder på med.

 

smartphone-1283938_1920

Vi ser utifra rapporten til Klarna at det har vært en klar økning av kjøp via mobiltelefon fra 2014 (17% av netthandelen) til 2015 (31% av netthandelen) I tillegg til dette finner rapporten at det er fra kl. 18:00 antallet mobiltransaksjoner øker. Dette tror jeg er en trend som vi kommer til å se mer av i 2016 og det er helt essensielt at bedrifter i dag har mobilvennlige sider slik at brukere enkelt man manøvrere seg på nett med mobilen.

Personalisering

Personalisert reklame, tjenester og applikasjoner er også en trend vi ikke kommer til å bli kvitt. Personalisering dreier seg om å finne eller kjøpe informasjon om brukere for å tilpasse innhold etter hvem mottakeren er som skal lese innholdet. Vi har allerede sett at personalisertreklame er et faktum som jeg tror kommer til å øke blant bedriftene. Ved å benytte seg av slik informasjon er det enklere for bedriftene å rette deg mot, tilpasse markedsføringen slik at den blir mer personlig.

Nedenfor har jeg tatt med et sitat fra hubspot.com som tilbyr deg hjelp med å personalisere for eksempel bedriften sin hjemmeside, hvor de har funnet ut at dersom du personaliserer innholdet ditt vil du få en økning i konvertering på 42%.

«We looked at the data for more than 93,000 calls to action created using HubSpot over a 12 month period. What did we find? Calls-to-action targeted to the user performed 42% better than calls to action that were generic.»

Økt bruk av sosiale medier – Snapchat

Real-time markedsføring har blitt mer populært den siste tiden. Det er allerede en del bedrifter og kjente personligheter som allerede har meldt sin interesse for Snapchat. Kjendiser som Justin Bieber, Rihanna og nylig valgte Kim Kardashian å slenge seg på Snapchat-bølgen. I tillegg til kjente personer har også TV2 (idol) Snapchat. Dette er en trend jeg tror vi kommer til å se mer av, både fra bedrifter og kjente personligheter. Snapchat gir deg muligheten til å gi en svært direkte beskjed hvor du har forbrukernes umiddelbare og fulle oppmerksomhet i alt fra 1 til 10 sekunder. Dette gjør at bedrifter er nødt til å gi forbrukerne nyttig, preses og interessant informasjon på kort tid, som er en nøkkel for å oppnå suksess innenfor digital markedsføring i følge inbound group sin hjemmeside.

I følge Conversion Advantage vil ikke bedrifter ha mulighet til å ingorere Snapchat som markedsføringskanal. Videre forklarer de at bedrifter kan bruke denne kanalen til å sende eksklusive tilbud til den yngre generasjonen noe som tidligere har vært mer krevende. Med Snapchat kan man også lage teasere for nye produkter med video eller bilde som kun vises i noen få sekunder. Dette gjør at brukerne får et eksklusivt innblikk i bedriften, noe som brukere elsker. Snapchat gir bedriften og kjente personer muligheten til å ta med brukere backstage og være med på produksjonen eller opplevelsene som skjer akkurat NÅ.

Bruk av film og video

I følge Arego sin hjemmeside forklarer de at flere vil etterhvert se nytten og verdien av en film/video som verktøy. Grunnen til dette begrunner de med er fordi det er lite som klarer å engasjere like mye som en film kan gjøre. I en film har du både lyd og bilde som to viktige virkemidler for å skape engasjement. Man kan kombinere flere virkemidler for å skape en viss stemning for publikum, dette verktøyet tror jeg flere bedrifter vil benytte seg av med tanke på at de største sosiale mediene som veldig mange tar i bruk daglig befinner seg på nettopp disse plattformene.Tidligere da alt var på trykk hadde man ingen andre alternativer enn å ha bilde og tekst. I 2016 er det ca 80% av befolkningen som har smarttelefon. Når vi vet dette er det klart at bedrifter bør bruke mer film og video i den digitale markedsføringen sin.

Blogg.synlighet.no legger frem at det er flere av de store internasjonale aktørene som mener at 2016 er året for video innenfor content marketing (innholdsmarkedsføring). Ved at flere bedrifter og aktører velger å investere mer i penger på å lage videoer resulterer dette i at flere kommer til å  bruke mer penger på videoannonsering på blant annet YouTube. Grunnen til at bedrifter bør benytte seg av dette virkemiddelet er fordi de største sosiale mediene er mottakelige for video dette er for eksempel Facebook, Twitter og Instagram som gir annonsørene varierte distribusjonskanaler.

Programmatisk annonsekjøp

Er en automatisert kjøpsmetode der det er et system som gjør det enkelt for deg å kjøpe nesten alle mulige annonseplasseringer som er tilgjengelig i Norge. Dette systemet gjør at man kan utnytte flere variabler som resulterer i at annonseringen blir mer effektiv, lønnsomt og bedre målrettet. Alt handler om å nå de rette personene til rett tid, på riktig sted. Programmatisk annonsering handler derfor om hvordan du kjøper bannere ved annonsering med avansert teknologi.

RTB (real time bidding) handler om at annonsørene byr mot hverandre om å få vise sin annonse til en utvalgt bruker, basert på egendefinerte kriterier. Annonsørene må derfor bestemme seg på forhånd om hvilke kriterier som de ønsker å bli basert på, dette kan være for eksempel geografi, demografi, søkedata etc. Det som er nytt med denne teknologien er at det nå finnes en plattform for displayannonsering som benytter seg av de samme mekanismene i sanntid.

Blogg.synlighet.no tar for se spesielt tre fordeler som er knyttet til bruken av programmatisk annonsekjøp:

 1. Mer effektivt
  Man trenger ikke lenger ta kontakt med enkelte nettsteder eller medier for å komme frem til en avtale, alt er nå satt i et system som gjør det hele mer effektivt. Man får tilgang til omtrent alle nettsteder og nettverk i et og samme system Dette gjør at man ikke trenger å forholde seg til flere ulike systemer som Google sitt Displaynettverk.
 2. Mer nøyaktig målretting
  Den viktigste forskjellen er at man går fra å ville nå deg på et bestemt nettsted, til at det som er det viktigste er at man når deg som er i den bestemte målgruppen som bedriften har satt.
 3. Optimalisere på bakgrunn av resultater
  Bedriften kan optimalisere resultatene underveis i annonseringen. Det betyr at man kan justere og endre på det som ikke fungerer og fremme det som fungerer bra noe man ikke kunne tidligere da man hadde satt et budsjett og hva man ville oppnå og ikke kunne endre underveis.

Kilder:

 

6 thoughts on “Digitale markedsføringstrender – HVA KAN VI FORVENTE AV 2016?”

  1. Det blir veldig spennende! Samtidig som det er interessant å se om nordiske bedrifter forstår alvoret i mobilvennlige nettsteder. Hvor lang tid tar det før alle slenger seg på bølgen, eller hvor kort tid det tar før bedriftene faller utenfor er også spennende å tenke over!

 1. Du er en god skribent Victoria 🙂
  Og dette er vel en mye finere (og mer krevende) måte å lære noe nytt på enn ved å sitte og høre en forelesning der du skal gjenfortelle noe av det du hørte til eksamen ?
  Jeg synes du har fin struktur, bra med eksterne lenker til tjenester som utdyper dine beskrivelser, passe langt og i det hele: du er blitt en flink blogger!
  Kos deg med det i påsken 🙂
  Hilsen fra Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *