Bitcoins er et betalingssystem med en digital valuta som ble tilgjengelig i 2009. Ettersom at det er en digital valuta betyr det at den er internett basert. Det er ingen som eier eller har kontroll over Bitcoins alene, det er alle brukerne av Bitcoins som sitter med kontrollen. Bitcoin tilbyr brukerne en privat lommebok som tillater brukerne å sende og motta penger gjennom en mobil app eller et dataprogram.En av fordelene med valutaen Bitcoins er at overføringstiden er kort, overføringen vil kun ta 10 minutter.

«The Bitcoin network is sharing a public ledger called the «block chain». This ledger contains every transaction ever processed, allowing a user’s computer to verify the validity of each transaction. The authenticity of each transaction is protected by digital signatures corresponding to the sending addresses, allowing all users to have full control over sending bitcoins from their own Bitcoin addresses.»

Ingen kan påvirke verdien

En av fordelene med Bitcoins er at ingen myndigheter kan påvirke verdien altså at den ikke blir regulert av noen sentralbank, slik de kan med de andre vanlige valutaene.

Ingen bank

Når antall Bitcoins har nådd 21 millioner skal produksjonen stoppe. Det spekuleres derfor veldig i hva BTC kommer til å være verdt når 21 millioner er nådd. Med Bitcoins unngår man en bank som mellomledd, med Bitcoins skal man kunne overføre penger til andre uten banken som mellomledd. En konsekvens av dette er at transaksjonskostnadene reduserer. Det blir mye raskere og enklere for personer å overføre penger til hverandre, samtidig som det gir en større anonymitet ved overføringene. I tillegg til dette er det ingen avgifter for å motta Bitcoins, men det eksisterer avgifter for å sende. Avgiftene blir ikke påvirket av beløpet, det betyr at du kan for eksempel overføre 100 000 BTC for samme avgift som 1 BTC. Det er mange av de digitale lommebøkene som tillater deg å velge prisen på avgiftene. I følge bitcoin.org forklarer at høyere avgifter kan resultere til raskere bekreftelse av transaksjonen.

Ettersom at man kan sende og motta Bitcoins hvor som helst i verden til en hver tid, betyr dette også at det ikke er noen begrensninger med tanke på helligdager eller grenser. For at man skal kunne redusere risikoen ved å investere i Bitcoins må det oppstå en stabilisering i valutaen.For mange er Bitcoins fortsatt et nokså nytt konsept og for at denne valutaen skal ha verdi for alle må markedet vokse, flere bedrifter må akseptere bruken av denne valutaen.

«Desverre har Bitcoin problemer med store fluktuasjoner i sin verdi, noe som fortsatt gjør det ustabilt og risikofylt for både selgere og forbrukere å bruke Bitcoin. Om det ikke stabiliserer seg, vil det være få som ønsker å bruke bitcoins annet enn til spekulasjon. Da er også hensikten med Bitcoin borte.» – Kent Rammen

 

Hvordan kjøpe Bitcoins?

Dersom du ønsker å investere i Bitcoins må du først skaffe deg en spesiell «lommebok». Denne lommeboken gjør at du både kan kjøpe og selge Bitcoins. Med denne «lommebok»tjenesten vil du også ha en oversikt over alle dine overføringer. Programmet er tilgjengelig på både datamaskin og smarttelefon. Justcoin.com er en markedsplass der du kan kjøpe og selge Bitcoins. 

Dersom du vil se hvordan budene av Bitcoins fungerer kan du klikke her og danne deg en liten oversikt.

Kilder:

  • Hva er Bitcoin? (2015) https://www.toppfinans.com/nyheter/hva-er-bitcoin
  • Bitcoin, FAQ https://bitcoin.org/en/faq#what-is-bitcoin
  • Finanssans, Hva er bitcoin? (2014) https://finanssans.no/hva-er-bitcoin

2 thoughts on “Bitcoins – MONOPOLPENGER ELLER NOE MER?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *