De fleste har vell allerede lastet ned Uber-appen eller i det minste hørt om Uber. Uber er en transportnettverkstjeneste som tilbyr transport via en app som kobler sammen sjåfør og passasjer som ble tilgjengelig for Norge i 2014. Vi skiller mellom Uber Pop og Uber Black, sistnevnte tilbyr transport med luksuriøse biler. Diskusjonen hvorvidt Uber tjenesten er lovlig blir satt i lys av at i følge yrkestransportloven i Norge kreves det løyve for å kunne ta betalt for persontransport.

UberLogoPirattaxivirksomhet?

Mange mener at selskapets forretningsmodell bryter med den norske yrkestransportloven og på bakgrunn av dette bør Uber bli regnet som pirattaxivirksomhet. Det handler om hvorvidt Uber blir definert som et teknologiselskap eller et tradisjonelt transportselskap. Denne avgjørelsen skal bli vedtatt i 2016 av EU-domstolen og konsekvensen av det resultatet vil ha stor betydning for hvordan man skal håndtere og regulere denne tjenesten.

Rating 

En del av Uber konseptet dreier seg om rating. Etter at endt reise kan passasjeren evaluere sjåføren slik at selskapet kan utestenge sjåfører fra plattformen som etter mange vurderinger har fått en dårlig rating. Dette gjør at kunder som får tildelt en uber sjåfør kan se hvordan rating sjåføren har fått og kan velge om de har lyst til å reise med denne sjåføren. Det er ikke bare sjåførene som får en ratingscore, passasjerene blir ratet av sjåførene, på den måten kan man redusere risikoen for at det blir en ubehagelig tur for begge parter ved hjelp av rating systement. Et sitat fra boken til Arne Krokan, Nettverksøkonomi fra 2013 lyder som følger: «Tillit til mennesker erstattes av tillit til systemer og institusjoner som garanterer for tilliten mellom mennesker.» Dette sitatet beskriver hvordan vi mennesker legger vår tillit til et system som igjen skal hjelpe oss med å ha tillit til en fremmed person.

Ifølge artikkelen fra dagensnæringsliv forklarer de at noe av det som er positivt med Uber transporten er at de har mulighet til å holde lavere priser til forbrukerne og betale sine sjåfører mer. Videre forteller en artikkel fra finanssans.no at Uber sjåferene er selvstendige næringsdrivende og dermed ikke har en fastlønn, men de tar 80% av det du betaler for turen. Gjennom tilgjengelighet, bedre service og bedre prising sørger Uber for at bilene deres er i bruk, i motsetning til dagens Oslo-drosjer som står stille mer enn 60 prosent av tiden.

Uber appen gjør at man kan betale turen på en veldig enkel måte. Du registrer kortnummer og opplysninger i appen og etter endt tur blir pengene trukket automatisk. Dette muliggjør at man ikke er avhengig av å ha med seg bankkort eller kontanter, dersom du har vært uheldig å mistet lommeboken din har du fortsatt mulighet til å komme deg hjem. For at du skal ha kontroll over reisen gir appen deg et estimat på reisen og ca hvor lang tid reisen kommer til å ta. I tillegg til dette kan du følge med på kartet slik at du til en hver tid kan se hvor bilen befinner seg.

En av grunnene for at Uber kan skade det norske velferdssamfunnet er at det blir mange arbeidstakere som får utrygge arbeidsvilkår. I en artikkel fra arbeidslivet.no skriver de følgende: «Professor Arun Sundararajan ved New York University har også påpekt hvordan arbeidere innen delingsøkonomien i dag mangler sosiale ordninger som arbeidsledighetstrygd, helseforsikringer, betalt ferie og fødselspermisjon».

Uber frasier seg ansvar 

Forretningsmodellen til Uber gjør at de unngår å betale skatt. Det er sjåførene selv som er skattemessige ansvarlig for å betale skatten. I en artikkel fra dagensnæringsliv.no har de fått et innblikk i kontrakten mellom Uber og sjåførene og skriver som følger: «I Ubers kontrakt heter det at alt ansvar for skatt, tillatelser, forsikring, ansettelsesforhold og lignende er sjåførens ansvar alene.»

Hvilke tanker har du rundt Uber? Vil Uber og resten av delingsøkonomien påvirke Norge på en positiv eller negativ måte?

One thought on “Uber”

  1. Spennende lesing! Jeg tenker at ettersom teknologien er en så sentral del av hverdagen så må på et vis lovene reguleres slik at den er mer tilpasset dagens forbrukeratferd. Leste et sted at loven som inkluderertaxibransjen ikke har vært oppdatert på mange tiår. På tide, spør du meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *